Vi sløser bort 30 000 i måneden på Google-annonser

Her om dagen snakket jeg med en nabo. Han fortalte at i firmaet hans bruker de kr 30 000 i måneden på annonser på Google. Men han var langt fra sikker på at de fikk noe igjen for utgiften. Ja, han gikk lenger og mente at pengene i det store og hele var bortkastet.


Jeg tror dette er ganske vanlig for mange norske bedrifter. Naboen og jeg måtte gå hver til vårt, og fikk ikke tid til å fortsette samtalen. Men jeg har tenkt på den en stund. Betyr hans opplevelse at annonsering på Google ikke virker? Eller betyr det at det ikke kan virke for hans bedrift?


La oss se på hva som må til for å få en Google-annonsekampanje til å virke. Og hva betyr det egentlig at den virker?

Om du med “virker” mener at folk har sett annonsen din, så virker jo nesten alle Google-kampanjer. 

Men det er ikke det de fleste av oss mener når vi snakker om at en annonse virker. En annonse som virker skal føre til leads, og til salg. Noen ganger direkte til salg, men for dyrere varer og tjenester må vi bruke annonsen til å skape et lead, et prospekt, og så må vi bytte medium, vi må over på et varmere medium for å få prospektet videre i salgstrakten vår. Vi må altså møtes, på telefonen, eller på Zoom, eller på en kafé.

Og en annonse som virker, den må skape leads eller salg effektivt. Med effektivt mener jeg i denne sammenhengen ikke raskt, men kostnadseffektivt. Mange annonsekampanjer virker i den forstand at de drar inn prospekter og salg, men når du ser på tallene, koster det deg to kroner å få inn én krone. Og da virker ikke annonsen.

En annonse som virker drar inn to kroner, tre kroner, ti kroner, for hver krone du bruker på annonsen.

For å få til det, er vi nødt til å kunne spore pengebruken. Jeg må vite at om jeg putter på én krone i denne enden, så får jeg to kroner ut i andre enden. 

Jeg vet ikke om dette gjelder naboen min, men jeg vet at de fleste som setter opp Google-annonser, ikke vet hvordan de skal måle effekten, og dermed vet de heller ikke om annonsene har effekt. Om annonsekampanjen virker, så vet de det ikke. Om den ikke virker, så vet de det ikke. Og om deler av salgstrakten virker, og andre deler er ødelagt, vet de det alldeles ikke, for de har ikke innsikt i hvor i trakten det bryter sammen. 

Det kan hende nesten alle bitene virker, men en salgstrakt er ikke bedre enn sitt svakeste ledd. Det kan hende annonsene virker helt fint, og at det skorter i oppfølgingen. Det vet du ikke før du måler i alle ledd, du må spore kunden gjennom trakten: Hvilken annonse førte til et klikk? La personen igjen epost eller telefonnummer? Ba han eller hun om en samtale? Hvor mye koster det oss å få inn et prospekt? Hvor mange prospekter trenger vi for å få et salg? Og hva er livtidsverdien på kunden?

Først når du kjenner tallene dine, vet du om en annonsekampanje virker. De to viktigste tallene er:

  • Hvor mye koster det meg å få et salg?

  • Hva er livstidsverdien på kunden?


Å annonsere er å kjøpe seg kunder. Om det koster mindre å kjøpe kunden enn kunden kommer til å legge igjen hos deg over tid (i profitt), så er du good (med mindre det tar deg så lang tid å få tilbake pengene dine at du får cash flow-problemer.)

De fleste sløser bort annonse-budsjettet sitt på markedsføring de ikke aner om virker.

Med dagens teknologi er det helt unødvendig.

Om du vil sørge for at markedsføringen din faktisk virker, legg igjen navn og epost her, så kan jeg fortelle deg mer: